Tuesday, March 17, 2015

Tamatnya sebuah kehidupan.

Speechless.

Bila wall facebook terpapar, post yang pertama aku nampak, dari kalangan kawan aku.

"Inna lillahi wa inna ilayhi raji'un."

Tiba-tiba rasa terkejut, menggigil. Dia dah takada. Dah pergi. Buat selamanya. Ya Allah. Sesungguhnya Engkaulah yang Maha Kuasa. Dia seorang kawan aku juga. Satu sekolah rendah walaupun sekolah menengah lain-lain. Waktu darjah enam, kita agak rapat juga. Tapi zaman tu dah lama meninggalkan ke belakang, 

Dekat muka buku, aku selalu nampak dia online. Tapi tak pernah nak rasa untuk chat. Tapi pada 15 Mac 2015, dia pergi ke rahmatullah. 

Allahuakbar. Ya Allah.

Setahu aku, dia accident, lepas tu koma. Dan, tak lama lepas tu dia pergi untuk selamanya. Ya Allah, Sungguh mati itu tak tunggu kita untuk sesaat pun. Melihat dia, membuatkan aku renung diri. 

Adakah cukup amalanku selama ini? Adakah ada tempat ku di syurga nanti? Sungguh. Rasa takut menguasai diri ketika ini. 

Mati itu tak kira usia. Pada umur 18 tahun dia diambil oleh Penciptanya. Ya Allah. Aku tertanya pula, bilakah ajal ku nanti? Adakah ketika ini? Adakah aku dah bersedia untuk itu?

Ya Allah. Ya Allah. 

Semoga roh dia di kalangan orang yang beriman. Aku kenal dia. Dan dia pun kenal aku, Kehilangan seorang kenalan membuat aku takut. Tapi, kematian itu pastikan? Semua akan menghadapinya. Termasuk aku.

#Al-fatihah.

No comments:

Post a Comment