Saturday, November 30, 2013

Dimana Dia Dihatiku"

Assalamualaikum .

Ingatan dari sahabat kepada sahabat . Untuk kalian dan juga diri sendiri .

Buatlah kebaikan sebanyak-banyaknya meskipun
setelah ditinggalkan insan yang tersayang
kerana itulah bekalan untuk kita bertemu denganNya .

Semasa Rasululluah s.a.w dan Sayidina Abu Bakar bersembunyi di Gua Thur , dalam perjalanan untuk berhijrah ke Madinah , musuh-musuh Islam sudah berdiri di hadapan pintu gua dan hampir menemui mereka.

Ketika Abu Bakar cemas , Rasulullah s.a.w menenangkannya dengan berkata, "Jangan takut, Allah bersama kita."

Inilah kehebatan Rasulullah s.a.w , Allah sentiasa di hatinya .

Sewaktu Da'thur seorang tentera musuh menyerang hendap Rasulullah s.a.w lalu meletakkan pedang ke leher baginda dan bertanya , "Siapakah akan menyelamatkan kamu daripadaku?"

Jawab Rasulullah penuh yakin, "ALLAH"

Mendengar jawapan itu , gementarlah Da'thur dan terlepaslah pedang daripada tangannya . Itulah kehebatan Rasulullah . . . . sentiasa ada Dia di hati baginda .

Diceritakan juga bahawa pada suatu ketika Khalifah Umar Al Khattab ingin menguji seorang budak gembala kambing di tengah sebuah padang pasir. "Boleh kau jualkan kepadaku seekor daripada kambing-kambing yang banyak ini?"

"Maaf tuan , tidak boleh . Kambing ini bukan milik saya punya . Ia milik tuan saya . Saya hanya diamanahkan untuk menjaganya sahaja."

"Kambing ini terlalu banyak dan tidak ada siapa selain aku dan kamu di sini . Jika kau jualkan seekor kepadaku dan kau katakan kepada tuanmu bahawa kambing itu telah dimakan oleh serigala , tuanmu tidak akan mengetahuinya", desak Sayidina Umar lagi , sengaja menguji.

"Kalau begitu dimana Allah?" ujar budak itu.

Sayidina Umar terdiam dan kagum dengan keimanan yang tinggi di dalam hati anak kecil itu . Walaupun hanya seorang gembala kambing yakni pekerja bawahan , tetapi dengan kejujuran dan keimanannya , dia punya kedudukan yang tinggi di sisi ALLAH . Jelas ada Dia di hatinya . 

Melihat anekdot-anekdot ini, aku terkesima lalu bertanya pada diri, dimanakah Dia dalam hatiku ? Apakah ALLAH sentiasa menjadi pergantungan harapan dan tempat merujuk serta memujuk hatiku yang rawan ?

ALLAH ciptakan manusia hanya dengan satu hati . 

Di sanalah sewajarnya cinta ALLAH bersemi . Jika cinta ALLAH yang bersinar  sinarlah segala cinta yang lain . Tetapi jika sebaliknya , cinta selainNya yang ada di situ , maka cinta ALLAH akan terpinggir . Ketika itu tiada DIA di hatiku .

Sering diri ini berbicara sendiri , bersndikan sedikit ilmu dan didikan daripada guru-guru dalam hidupku , kata mereka ( dan aku amat yakin dengan kata itu ) , " Bila ALLAH ada di hatimu , kau seolah-olah memiliki segalanya . Itulah kekayaan , ketenangan dan kebahagian yang hakiki . 

Apakah ALLAH menjadi tumpuan dalam hidupku ? 

Apakah yang aku fikir , rasa , lakukan dan laksanakan sentiasa merujuk kepadaNya ? 

Bila bertembung antara kehendakNya dankehendakku m kehendak siapa aku dahulukan ? 

Sanggupkah aku menyayangi hanya keranaNya ? Tegakah aku membenci juga keranaNya ?

Bagaimana sikapku terhadap hukum-hakam Mu ?

Sudahkah aku melawan hawa nafsu untuk patuh dan melakukan segala yang wajib sekalipun perit dan sakit ketika melaksanakannya ?

Sudahkah aku meninggalkan segala yang haram walaupun kelihatan indah dan seronok ketika ingin melakukannya ?

Soalan-soalan ini seungguhnya telah menimbulkan banyak persoalan . Bukan akal yang menjawabnya , tapi rasa hati yang amat mendalam . 

Aku teringat bagaimana seorang sufi diajukan dengan satu soalan , "Apakah engkau takutkan ALLAH ?"

Dia menangis dan menjawab ,

"Aku serba salah untuk menjawab ya atau tidak . Jika aku katakan tidak , aku akan menjadi seorang yang kufur . Sebaliknya kalau aku katakan ya , aku terasa menjadi seorang munafik . Sikapku amat berbeza dengan kata-kata . Orang yang takutkan ALLAH bergetar hatinya bila mendengar ayat-ayat ALLAH tapi aku tidak . . . . "

Maksudnya , jika seorang sufi yang hatinya begitu hampir dengan ALLAH pun sukar bila ditanyakan apakah ada DIA di hatinya , lebih-lebih lagilah aku yang hina dan berdosa ini . Di hatiku masih ada dua cinta yang bergolak dan berbolak-balik . Antara cinta ALLAH dan cinta dunia sedang berperang dengan begitu hebat dan dasyat sekali . 

Kalau kau tanyakan aku , "Adakah Dia di hatimu?"



Aku hanya mampu menjawab , 

"Aku seorang insan yang sedang bermujahadah agar DIA di hatiku . Aku belum sampai ke tahap mecintaiNya tetapi aku yakin , aku telah memulakan langkah untuk mencintaiNya .

Justeru , kerana belum ada DIA di hatiku , hidupku belum bahagia , belum tenang dan belum sejahtera . Aku akan terus mencari . Aku yakin ALLAH itu dekat , pintu keampunan NYA lebih luas daripada pintu kemurkaanNya . Selangkah aku mendekat , seribu langkah DIA merapat . Dan akhirnya aku yakin . . . . satu saat nanti , akan ada DIA di hatiku dan hatimu jua . 

Allahuakbar . Seseungguhnya Dia tahu apa yang kita tak ketahui .

Sumber : Dimana Dia Dihatiku ?

Thursday, November 28, 2013

Ijab&Qabul

Assalamualaikum .

Mencari dan terus mencari baju untuk wedding cik emy :D Macam wedding aku pulak . Btw , cik emy yang suruh cari baju yang seakan-akan dengan tema dia .

Tengok orang kahwin macam best je . Its one of Ibadah in Islam right ? So , Alhamdulillah , my aunt are getting married with her future husband . May Allah bless your life Aunt !

I think myself already mature enough to discuss about this ;) Sebelum ni , dah pernah belajar dah about ijab and qabul  , about haq of zauj and zaujah and more in Feqah . At least , I know little bit about marriage . And , I think I'm worthy enough to get married . Haha . (berangan)

But , our Prophet's wife , Aisyah had married to Nabi when she is 9 . Now , I'm 16 ? Guess what . . . :S

Act , this post is for my aunt ->

Nak kahwin sekarang bukan senang , aku rasa . Perlukan duit yang banyak , untuk itu untuk ini . And macam-macam lagi if mengikut kehendak hati . If in Islam , tak sampai kut sampai angka tujuh .

Aunt , I hope you will be the great wife , huh ?

Sebelum mencari yang baik , jadikan diri yang terbaik dulu . Then you'll get the best . InsyaAllah . Allah knows better :)

Tak salah kan kalau dari umur yang sekarang bermula untuk menjadi yang baik ? sebab proses untuk berubah itu perlukan jangka masa yang panjang , mungkin ?

Bila qabul dilafazkan , maka terungkai rahsia jodoh :) Segalanya aturan Allah yang Maha Besar . Allahuakbar .


Wednesday, November 27, 2013

Was written .

Assalamuaikum .

Seminggu sudah pun berlalu . Dan hari ni aku dekat Kedah balik .

Seminggu yang lalu dekat rumah nenek . Desa Putra . Dalam pukul 9 malam semalam baru sampai rumah . Rindunya nak balik rumah nenek .

Hm . Seminggu yang berlalu , macam-macam yang berlaku . Dan sudah mula rindukan mereka semua .
Tapi biasalah tu kan , lumrah kehidupan . Come and go .

And rindu dekat encik abang saya , Ammar Anaqi . Yang suka dukung je keje dia , bila letak bawah mula la nak nangis :) *rinduuu* Jangan salah faham k , Ammar is my cousin yang last for now la . Baru je 7 bulan , perhaps ? Hm , tahun depan InsyaAllah balik lagi . Bulan 3 . Wedding cik emy ;)


Ni masa kecik sikit . Sekarang dah besar la jugak :)

Haritu keluar dengan sahabat-sahabat . 

Merekalah sahabat saya . Walaupun jauh , InsyaAllah dalam doa sentiasa ada . Walaupun lama tak jumpa tapi bila jumpa tak kekok . Alhamdulillah , Allah masih memelihara hubungan saya dengan mereka .

Relationship itu akan bertahan selagi niat kita dalam hubungan adalah betul .

Pesahabatan yang terjalin antara saya dan sahabat adalah kerana Allah . Maka , InsyaAllah , Allah pelihara hubungan kami hingga Jannah .

Takade gambar yang sempat nak capture sebagai bukti hubungan kami kerana InsyaAllah kami tak lupakan antara satu sama lain . 

Inilah yang berlaku minggu lalu . Yang telah tercatat sebelum berlakunya . Yang berlaku berdasarkan catatan yang ditetapkan . 

Allahu Akbar :)




Friday, November 15, 2013

Cebisan Memori 2013

Assalamualaikum .

Hmm . Cuti sekolah dah pun mula . So , nak buat apa cuti ni ? Siapkan la homework dulu pastu baru jalan2 kan . Tapi aku terbalik , esok nak balik Selangor . *excited*

Minggu terakhir sekolah , siapkan urusan pindah sekolah . So , makseudnya tahun depan sekolah lain . And tak duduk hostel dah . InsyaAllah , moga Allah permudahkan segala urusan .

Ramai orang tanya kenapa pindah , tak best ke Bahiyah kan . And the answer was , aku tak ade jawapan yang tepat untuk soalan tu . Takade skema jawapan . Hanya orang yang rasa dapat tahu sebab pindah tu .

Tapi bagi cikgu2 yang ajar mostly tak kasik pindah . Sebab ? Tak perlu dinyatakan di sini kut .

Cikgu akaun , cikgu eko , cikgu sejarah . Semua kata tak payah pindah . Allah . Minta maaf cikgu sebab kecewakan cikgu .

Semuanya dah selesai . And for the first day school 2014 , I will be in SMK Batu Lima .

Kena lagi tough la kan . Sebab next year bakal duduk dalam dewan peperiksaan . Serius takut gila . Dah tua rupanya .

Bahiyah is the great school . Takade concrete reason yang nak bagi untuk hijrah ini .

Most student especially 4SS1 semuanya baik dengan aku . And aku bakal merindui suasana di Bahiyah . Thanks girls sebab sudi jadi kawan yang terbaik . I wish you the best for coming SPM :)

Just be tough . Semuanya senang selagi ada minat dan usaha . Next year bila dah dapat soalan kerja kursus akaun , kita boleh buat sama-sama . Thanks again for everything .

Kepada Meeta , Aina , Minah , Fit , Shamira , Yana , Is - Thanks sudi jadi kawan yang baik . Maafkan Nadiah andai ada buat salah dengan korang eh . Semoga berjaya dalam SPM . For Meeta , you sure miss me next year . Haha :D

Then to Farah , Imah , Awatif , Auni , Hidayah Latif , Aida , Jidin , Aisyah and Fizah - Wish you all the best for SPM next year . Semoga tabah dan kuat sentiasa . Sorry for misunderstanding .

Next to Irdina , Hanis , Mimi Naseri , Mimi Bad , Husna , Anis , Tini , Aesya , Syifa - Belajar rajin-rajin . Tahun depan SPM . Semoga dapat keputusan yang cemerlang . To Mimi Naseri . terima kasih sebab sudi jadi kawan yang baik di sekolah dan di asrama . InsyaAllah ada rezeki kita berjumpa lagi :)

Last , to Al'lysa , Najah , Aiman , Amni , Maizatul , Lin , Nadiatul and Hidayah - Belajar rajin . Kepada kalian yang terasa hati , Nadiah minta maaf banyak-banyak eh ^^

And to geng hostel - Mimi Naseri , Aliah Anuar , Alia Sya , Ainul , Ardani , Fad , Intan , Fairuz dan lain-lain . Semoga berjaya and I'm sorry for everything :D

Maka , berakhirlah kisah aku di SMK Sultanah Bahiyah .

Segala yang terjadi selama 8 bulan di sana merupakan satu pengalaman yang indah pada mata kasarnya .

And apa pun , aku bersyukur dan ia merupakan sebahagian daripada perjalanan aku di muka bumi ini sebelum ke destinasi akan datang .



Aturan Allah itu sentiasa hebat . Percayalah .